Stari običaji i zanati u Gašpinoj mlinici

U prekrasnom ambijentu Gašpine mlinice u Solinu, u utorak, 06. rujna 2011., oživjeli su stari zanati i običaji solinskog kraja, koje njeguju i nastoje prenijeti mlađim naraštajima članovi i članice Udruge „Solinjani“.

Proradila je marangunija Ante Đuratova, kovačija u Rožića, postolarija u Šepa Bobanova, brijačnica Matković, frizerski salon kod Zlate Kljaković Gašpić, moglo se nešto i sašiti u krojačice Maričke te izvesti u Singera ili izraditi štramac u Marice Čoskove. U Marinovićevoj konobi su divojke mastile grožđe, nosile vodu iz rike, te prodavale mliko, dok je vodeni mlin za žito Kaštelanima samlio brašno koje su donijeli kočijon. Mirisalo je iz pekare u Turudića, a u slastičarni u Burića su se prodavali bomboni, krokanat…

 

Članovi i članice Etno udruge Petrovo polje, odakle većina Solinjana vuče svoje korijene (od 1650. godine naseljavali Solin i Vranjic iz Dalmatinske zagore, iz turskih pograničnih predjela, a naročito iz Petrova polja), zapjevali su i zaplesali te pokazali svu raskoš Dalmatinske zagore. Pridružili su im se i Kaštelani te ostali gosti iz Divojevića, Lećevice, Kladnjica, koji su u kočijan došli na Malu Gospu u Solin.

Klišani su, na čelu sa zapovjednikom povijesne postrojbe Kliških uskoka, Damirom Žurom, označili prestanak vladavine Turaka, a vranjički pivači Chorus Cantores zapjevali nadaleko poznatu Podno Klisa tvrda grada, solinska je prodolina…

Zamjenik župana Visko Haladić i gradonačelnik Solina Blaženko Boban, oduševljeno su dočekali otvaranje izložbe te istaknuli kako moramo biti ponosni na svoju tradiciju po kojoj smo prepoznatljivi u svijetu.

Izložba je otvorena do četvrtka, 08. rujna, Dana Grada Solina i Blagdana Male Gospe, za sve naše sugrađane i drage goste od 08 do 20 sati u Gašpinoj mlinici u Solinu.

 

You may also like...