Stari običaji i zanati – Gašpina mlinica, 06.09.2011.

Kako bi nakon osvajanja Klisa 1648. godine, Mletačka Republika održala i obranila zemlje od Turaka između Klisa i Splita, posebno Solin i Vranjic koji su nakon odlaska Turaka bili gotovo napušteni, mletački general Foscolo  naselio je oko 1650. godine cijelu okolicu sa hrvatskim stanovništvom iz Dalmatinske zagore, iz turskih pograničnih predjela, a naročito iz Petrova polja.

U organizaciji Udruge Solinjani, te u partnerstvu sa Etno udrugom Petrovo polje i Kliškim uskocima, „Izložba starih običaja i zanata“ svečano će otvoriti svoja vrata i vratiti vas pričom, pjesmom i plesom u vremena dolaska naših predaka u Solin, u utorak, 06. rujna 2011. godine, od 19:00 sati u Gašpinoj mlinici u Solinu.

Doprinos Udruge Solinjani svome Gradu i očuvanju solinske baštine, pred sam Dan Grada Solina, koji se obilježava na Blagdan Male Gospe 08. rujna, Gašpina mlinica u Solinu ponovno će oživjeti detaljima iz solinske izvorne tradicije, običaja, rukotvorina i ponude, a koji tvore raznolikost hrvatskog tradicijskog naslijeđa.

 

You may also like...