O nama

Udruga „Solinjani“ osnovana je 14. lipnja 2007., te je pod tim imenom do sada organizirala nekoliko kulturnih manifestacija od važnosti za Grad Solin i razvoj društvenih sadržaja u Gradu.

Prvi vodeći projekt kojeg su „Solinjani“ razvili i realizirali jest izložba starih solinskih stvari pod nazivom “Kako su živili naši stari” u travnju 2008. u Domu kulture Zvonimir u Solinu, posjetilo je oko 1500 građanki i građana Solina i okolice, posjetitelji su mogli uživati u autentičnom detaljnom prikazu uređenja doma naših solinskih predaka. Pred blagdan Male Gospe i Dana Grada Solina u 2009. godini organiziraju centralnu manifestaciju “Izložba starih dalmatinskih nošnji i cvijeća” u novoobnovljenoj Gašpinoj mlinici u Solinu, a posjetio ju je do sada najveći broj domaćih ljudi, djece i turista nego što je to ijednom drugom projektu uspjelo u Solinu, njih oko 3000. U autentičnom interijeru Gašpine mlinice izložene su nošnje sa područja gradova Solina, Splita, Dugopolja, Kaštela, Sinja, Vrlike, Imotskog, Vinišća, Ogorja, a osim izložbenih primjeraka autentičnih nošnji iz škrinja dalmatinskih obitelji koje više od sto godina čuvaju svoje bilago, članovi odnosno aranžeri i cvjećari gostujuće Udruge cvjećara “Viola” iz Splita ukrasili su staru mlinicu prekrasnim aranžmanima, a nekoliko kulturno-umjetničkih društava uz pjesmu i ples prezentirali su svoje običaje i jelovnike na platou ispred Gašpine mlinice. U 2010. godini oživljavaju prostor Gašpine mlinice u Solinu za vrijeme adventa te projekt tako nosi i naziv „Advent u Gašpinoj mlinici“, u kojem su sudjelovali/e mnogi umjetnici slikari, izrađivači mozaika, nakita, sapuna, starih božićnih ukrasa od prirodnih materijala i keramike, te su ujedno i prvi puta održane radionice o ručnoj izradi svih izloženih proizvoda.

 

Članovi i članice Udruge su zadnjih nekoliko godina organizirano sudjelovali na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske, od kojih posebno ističemo sljedeće: “Piškorevački sokaci”, “Đakovački vezovi”, “Renesansni festival u Koprivnici”, “Dioklecijanova noć u Splitu”, „Dani Boba“ u Kaštel Kambelovcu itd., na kojima obućeni u stare solinske nošnje vjerno prikazuju običaje iz života predaka sa ovog područja ili pak u rimske toge sa lovorovim vijencem i bakljama, a uređenje štanda sa suvenirima i dalmatinskim delicijama čini ih poželjnim gostima svake manifestacije.

Udruga „Solinjani“ ima 47 članova, te oko 15 aktivnih sudionika/ca u svim programima, a nekoliko njih ima i reference za vođenje projekata i rad sa korisnicima/cama.

 

 

 

Ciljevi osnivanja sukladno Statutu: Promicanje izvornih kulturnih običaja grada Solina obavljanjem gore navedenih djelatnosti, i to primarno na području grada Solina, splitsko-dalmatinske županije, a potom i cijele zemlje i inozemstva; okupljanje, te planiranje i organiziranje društvenog (kulturnog) sadržaja u gradu Solinu; organiziranje redovitih javnih nastupa u gradu Solinu; organiziranje redovitih posjeta članova Udruge udrugama sličnih ciljeva u zemlji i inozemstvu; organiziranje izrade raznih kostima i ostale potrebne robe radi vjerodostojnijeg prikaza društvenog života grada Solina, a u svrhu ostvarivanja cilja osnivanja Udruge; poduzimanje mjera i stvaranje uvjeta za unaprijeđenje promocije grada Solina i njegove kulturne baštine.